Teksten, schrijfcoaching en -training

De Schrijfster

Online schrijfcoaching: Scherp Zakelijk Schrijven

Voor krachtige, zakelijke teksten

Leer scherp zakelijk schrijven

Persoonlijke – online – schrijfcoaching, voor ieder die wil leren op een aantrekkelijke manier krachtige, zakelijke teksten te schrijven, ofwel: scherp zakelijk schrijven.

Dit schrijftraject is wat voor jou als je je hierin herkent:

  • Je wil de boodschap van je verhaal kort en bondig weergeven. Je houdt ervan als een tekst eenvoudig is en direct tot de kern komt. Zo wil jij dat ook.
  • Jouw teksten moeten lekker concreet zijn. Als feedback hoor je van anderen dat je te conceptueel, te abstract of te wollig schrijft en daar ben je het eigenlijk wel mee eens.
  • Je wil zo schrijven dat je de lezer boeit. Je hebt de neiging om steeds maar meer uit te leggen, met nog meer bijzinnen, onderbouwingen en uitwijdingen.
  • Over het algemeen gaat schrijven wel, maar het is altijd hetzelfde. Je wil graag variëren in de stijlen en manieren.
  • Het liefst wil je dat je lezer dat wat jij schrijft met rode oortjes uitleest. Nou ja, iets wat daarop lijkt. Je zoekt naar manieren om je boodschap beeldend weer te geven, zonder zweverig te worden. En dan ook nog op een vloeiende manier, niet van de hak op de tak.

Interesse? Mail me op leonore@deschrijfster.nl dan maken we een telefonische afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Kun je wel leren  scherp zakelijk schrijven?

Is het niet een kwestie van talent en anders pech?

Gelukkig niet. Je kunt je in elke vaardigheid bekwamen, dus ook in schrijven.

Ik snap wel waar je scepsis vandaan komt. Zelf dacht ik bijvoorbeeld ongeveer mijn hele leven dat ik niet kon tekenen.  Dan zag ik mijn zus met een paar lijntjes een hond tot leven laten komen. Dat kon ik niet, dus was tekenen niet voor mij weggelegd…

Totdat ik voor het eerst een tekenles nam. Wauw, daar leerde ik hoe ik rondjes moest tekenen. Kun je nagaan, simpele rondjes! En ik leerde hoe ik zo kon inkleuren dat je kleureffect zag. Vervolgens tekende ik een appel die er werkelijk uitzag als een appel. Klinkt simpel, maar was het voor mij niet.

scherp zakelijk schrijven

Hoe kan dat nou, dat ik na zo’n paar lessen opeens iets kon tekenen dat ik nooit voor mogelijk had gehouden?

Ik had voor het eerst van mijn leven een aantal tekenprincipes leren kennen. Dat was alles.

Precies zo werkt het ook bij schrijven. Ken je de onderliggende schrijfprincipes dan weet je waarom je bij de ene tekst moet gapen en waarom je de andere uit hebt voor je er erg in hebt. En als je je daar bewust van bent, kun je de principes ook gericht inzetten.


‘Collega’s complimenteren me met helder stuk’

Rafaela Feddes en scherp zakelijk schrijvenMijn collega’s zeggen nu dat mijn stuk lekker leest en dat het goed in elkaar zit. Dat is mede dankzij de schrijfcoaching. Als je zag waar ik mee begon…

Rafaëla Feddes, 

Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB),

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Zijn die schrijfprincipes dan niet hetzelfde als schrijftips en –trucs?

Nee. Schrijftips en –trucs zijn zeker zinvol, maar het is niet wat ik bedoel.

Je vindt ze vaak terug op internet als de ‘7 geheimen van een goed blog’ of ‘de do’s en don’ts bij een tekst die je lezer ademloos uitleest’. Of je hebt ze geleerd in een schrijfworkshop.

Zo’n tip luidt bijvoorbeeld dat je korte zinnen moet maken en geen zinnen van 30 woorden per stuk. Dat is een element van zo’n onderliggend principe.

Mogelijk kun je daarmee je eigen tekst al toegankelijker maken, maar het kan ook zijn dat je er niet verder mee komt. Voor je er erg in hebt toch weer van die lange zinnen neergezet. Of je vraagt je af hoe kort de zinnen dan wel moeten zijn en of dat voor jouw tekst eigenlijk wel opgaat.

Die schrijftips zijn dus maar een stukje van het werk

Het zichtbare deel van de ijsberg. Er gaat van alles schuil onder die tips en trucs.

Neem die korte zin. Alleen maar korte zinnen schrijven maakt een tekst onleesbaar. Dus dat is het ook niet. Het gaat om de variatie tussen kort en lang. Maar hoe zit dat dan?

Kortom, voor een kort, bondige, levendige of wat ook tekst, heb je een samenhangend geheel van logica nodig dat laat zien wat werkt en wat niet. Dat zijn die onderliggende schrijfprincipes.

En het mooie van principes is dat je ze kunt leren

De eerste stap is om je bewust te worden van die verschillende schrijfprincipes.

Daarna leer je ze toepassen in je eigen tekst.

Nog een stap verder: je ziet in een willekeurige tekst waarom die wel of juist niet leesbaar en toegankelijk en hoe die tekst te verlevendigen is.

Wat heb je aan het traject Scherp Zakelijk Schrijven?

  • Je ontdekt wat het is dat een leesbare tekst nu zo leesbaar, helder en gefocust maakt. En wat niet. Hier gaat het om de principes onder die tips en trucs.
  • Je gaat steeds beter herkennen waar je de schrijfprincipes kunt toepassen als je zelf schrijft en hoe je dat dan zo doet dat je tekst daadwerkelijk prettig wordt om te lezen voor jouw doelgroep.
  • Is je tekst klaar? Dan weet je waar je op moet letten om te zien of hij kort en bondig genoeg is, of de boodschap goed overkomt en of je lezer begint met lezen en doorleest tot het einde. Je weet dan waar je kunt schaven en wat het effect van dat schaven is.
  • Je leert teksten schrijven die je lezer graag leest en die ervoor zorgen dat die lezer na afloop doet wat jij voor ogen hebt, zoals …. glimlachen, ….jou een mailtje sturen, ….hun mening herzien, ….de bewegingsoefening daadwerkelijk doen, ….reageren….
  • En ja, dit zit er ook wel bij: je leert schrijftips, -trucs en -handigheidjes kennen. Want wellicht zijn er bij die je nog niet kent en waarmee jij jouw tekst net weer iets toegankelijker, kort en bondig of levendig kunt maken. Maar wel toegespitst op wat jij echt kunt gebruiken.

Wat kost zo’n traject?

Het hangt af van waar jij op dit moment staat en waar jij uit wil komen.

Om toch een idee te  geven, plan ik graag een telefonische afspraak met je in om door te spreken waar jij tegenaan loopt en wat je globaal kunt verwachten.

Overweeg je dit traject, wil je kennis maken of heb je vragen?

Maak een telefonische afspraak met me. Geheel vrijblijvend.

Ik neem graag met je door wat bij jou speelt en of dit traject wat voor je is.

In zo’n gesprek stel ik veel vragen en jij stelt jouw vragen. Als je dit traject overweegt – en we hebben een klik – dan vertel ik je wat het gaat kosten en wat je daarvoor krijgt.

Ik push je niet, stel alleen vragen die jou helpen de beslissing te nemen, waarna jij alle tijd hebt om erover na te denken. Jij hebt het meeste aan zo’n traject als je gemotiveerd bent en dan vind ik het ook het prettigst om jou te begeleiden.

Bel me of mail me

voor een telefonische afspraak: 0318 431856, Leonore@deschrijfster.nl.

Vragen

Online sessies, kan dat wel, is dat niet veel te afstandelijk?

Mijn ervaring is dat het heel goed gaat. Het is gemakkelijk omdat je geen reistijd hebt en dus overal in Nederland of België (of daarbuiten) coaching kunt krijgen.

Zorg wel dat je een plek hebt waar je rustig kunt zitten en dat je een goede internetverbinding hebt.

Ik weet nog niet of dit traject geschikt voor me is.

Helemaal goed. Plan een afspraak in, dan help ik je helder te krijgen wat je precies wil en of dit traject wat voor je is.

Hoe lang duurt zo’n traject?

Dat hangt ervan af waar jij op dit moment staat en waar je naartoe wil.

Het kortste traject duurt 1 sessie: dan krijg je eenmalig feedback op wat jij hebt geschreven. Het langste weet ik eigenlijk niet….

Interesse? Mail me op leonore@deschrijfster.nl dan maken we een telefonische afspraak voor een kennismakingsgesprek.


‘Ik heb bestek gekregen om te schrijven’

Brigitte Rijmers leerde scherp zakelijk schrijven“Ik had er nooit bij stil gestaan dat bij schrijven ook techniek komt kijken.  Voor mij was het ‘je hebt talent of niet.’ Omdat mijn blogs nauwelijks werden gedeeld en er bijna geen reacties kwamen, wist ik dat er iets niet goed ging.
Alleen wist ik nog niet hoe ik dit moest oplossen. Ik ben op zoek gegaan naar iets wat mij zou kunnen helpen met schrijven. En zo stuitte ik op de cursus van Leonore:  ‘Onmisbare schrijftechnieken’. Toen werd mij duidelijk, ik miste gewoon nog wat bestek!

Niet meer onzeker

Eerst voelde ik mij wel onzeker omdat ik zoveel te leren had. Gelukkig legde Leonore uit dat je door een fase van bewust onbekwaam heen moet: je weet dat het anders kan, maar het lukt je nog niet. Die fase blijft vreselijk, maar door haar uitleg voelde ik mij niet zo onzeker meer. Het is gewoon heerlijk hoe geduldig en rustig Leonore de dingen kan uitleggen. Mijn zelfvertrouwen groeide hierdoor enorm.

Ik weet nu ook meer over hoe je sprankelend of interessant kunt schrijven en dat heeft niets te maken met d’s en de t’s. Daar ben ik nog geen ster in, maar daar is vast weer een andere cursus voor ;-).

Mooier, vloeiender, leuker

Wat ik in handen heb gekregen is gereedschap om mooier, vloeiender en leuker te schrijven. Dit leer je niet in 6 weken perfect, althans, ik niet. Maar ik heb wel heel veel tools gekregen om te oefenen. Ook is het fantastisch om te zien dat mijn blogs nu meer gedeeld worden. Ik ben helemaal blij!

Dus, wil jij  helder en duidelijk leren schrijven? Dan heb je schrijftechnieken nodig. Gun je jezelf ook de tijd om ermee te oefenen?  Dan is de cursus “Scherp Zakelijk Schrijven” wat voor jou.
Leonore is bovendien ook nog eens een fantastisch mens. Dank je wel, Leonore.

Brigitte Rijmers, (H)EFT in eigen handen – Coaching


Interesse? Mail me op leonore@deschrijfster.nl dan maken we een telefonische afspraak voor een kennismakingsgesprek.